Çalışma Saatlerı : 10:00 - 18:00

İletişim : 0274 226 08 18 | 0538 331 28 18

Uygun Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Lazer İmplant Tedavisi

//

İmplant tedavisinde lazer, yumuşak dokuda meydana gelen kanamaların giderilmesinde,implant sonrasında yumuşak doku düzenlemelerinde kullanılabilmektedir. Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe hasta konforu ön plana çıkmaya başlamıştır. Bunun için de hastaların artık kanamadan ve ağrı olmadan, dikiş atılmadan uygulanan yöntemler daha önem kazanmaya başladı. Bu gibi durumlarda lazer destekli implant uygulaması tercih edilmeye başlandı. Lazer destekli implant uygulamaları yapılırken, klasik yöntemlerde kullanılan çene kemiğini delmek amaçlı, özel firezlerle, diş etini kesmek adına kullanılan yöntemler bir kenara bırakılır. Bunların her biri için uygun dalga boyunda lazerler kullanılır. Bu sayede uygulandıktan sonra implantlarda yara yeri oluşmaz. İmplantlar konulduktan sonra zaman kaybetmeden iyileşme başlıkları takılmaktadır. Bu sayede hastalar kısa sürede sosyal hayatlarına dönebilmektedir.
Lazer destekli implant tedavisi başlamadan önce, hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınır. Bu sayede implantın yerleştirileceği bölgedeki kemik dokusu hakkında ayrıntılı olarak bilgi sahibi olunmuş olur. Bu şekilde de ağrı hissi meydandan kalkar ve iyileşme süreci oldukça hız kazanır.
Lazer aracılığı ile uygulanan implantlar, minimal invaziv olarak tabir edilir. Bu yöntem, kemik hacminin uygun olması durumunda her alanda uygulanabilen bir yöntemdir. Lazer destekli implant tedavisi öncesinde, hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınır. Daha sonra ise implantın yerleştirileceği kemik dokusunun ne kadar kalın olduğu ya da genişliği hakkında ayrıntılı olarak bilgi edinilmiş olunur. Bu tedavide diş etinin yalnızca implant yapılacak bölgesi, erbium, diode, nd-yag veya co2 lazerlerinden herhangi biri ile açılır. Kemik dokusuna erişilmesi ardından kemiğin en sert bölümü olan kompakt alanında, erbium lazerle implant çapında bir frez açılması uygulaması yapılır, implant bu alana koyulur. Lazer destekli implant ardından ise diode ya da nd-yag lazerler aracılığı ile biostimulasyon uygulamasına başvurulabilir.Bu yöntemle işlem ardından meydana gelebilecek ağrı ortadan kalkar ve dokunun iyileşmesi hızlandırılmış olur.
Lazer destekli implant tedavisi ne kadar sürer?
Lazer destekli implant tedavisinin uygulanmasının toplam süresi 2-3 dakika arasındadır. Operasyon süresinin kısa olması: yapılacak olan işlemin önceden planlanması ve herhangi bir cerrahi müdahale yapılmadığı için, sadece implant yerleştirilecek yuvanın diş eti üzerinden açılması ve implantın o bölgeye yerleştirilmesi ile sınırlı bir süredir. Bu sürede en fazla 3 dakikayı almaktadır.
Avantajları nelerdir?
Uygulamada işlem süresi oldukça kısa tutulur.
Kemik dokusunu bozulmadan, termal hasara uğratmadan operasyon tamamlanır.
Operasyon süresince ya da operasyondan sonra kanama riski oldukça azdır.
Açık yara yerleri ya da dikiş atılma durumu söz konusu olmadığı için iyileşme oldukça çabuk gerçekleşir.
Açık yara olmadı için besin artıklarının birikmesi durumu söz konusu değildir. Bu sayede hasta operasyon sonrası dişlerini istediği şekilde kullanabilir.
İmplant yapılmasını gerektirecek durumlar
Damakları kaplayan protezler sebebiyle tat alınması zorlaşıyor ise,
Protezlerin yıkanması aşamasında sık sık kırılma durumları yaşanıyor ise,
Kullanılan hareketli protezler ile konuşmak zor gelmeye başladı ise,
Yemek yerken protezlerin altına besin artığı kaçıyor ve hoş olmayan bir koku ortaya çıkıyor ise,
Dişler sebebiyle her istenilen besinin yenmesi mümkün değil ise,
Kullanılan köprü ayakları sebebiyle ağrı duyuluyor ise,
Alt üst protezler yapıştırıcı olmadan kullanılamıyor ise,
Ön tek diş kayıplarında köprü uygulandığında doğal görünümün bozulacağı endişesi duyuluyor ise,
Bir ya da birden fazla dişin eksik olmadı durumunda,
Tüm dişlerin kaybı durumunda,
Çenenin arka bölümlerinde diş eksikliği söz konusu ise,
Diş eksikliğinin yol açtığı kemik erimesi gibi sorunlarla uğraşılmak istenmiyor ise implant tedavi yöntemlerine başvurmak en doğru karar olacaktır.
İmplant
Halk arasında cene kemiğine vida yerleştirilmesi olarak bilinir.Bu tabir her ne kadar korkutucu ise de gelişen teknolojinin geldigi bu nokta da artık korkmak icin bir neden kalmamıştır.Son teknolojilerin ışığında toplam süreç daha kısa ,cerrahi işlem ve postoperatif dönem daha rahat ve atravmatiktir. Yapısında titanyum bulunan implantlara kısaca suni dis kökü de diyebiliriz.İşlem kabaca 2 aşamalıdır,implantın(suni kok) yerleştirilmesi aşaması (cerrahi aşama)ve protez aşaması.Cerrahi aşamayı takiben bir nekahat dönemi vardır.Bu dönem ağız hijyeni, uygulanan implant sayısı ,kemik yoğunluğu ve desteği vb. faktörlere bağlı olarak 2 ila 4 ay kadardır.Bu iki aşamada da deneyimli hekimler kısa süre ve en başarılı sonuç için çok gereklidir.Tabii ki başarılı sonuç ve kısa süreç hastanın implant yapılmaya uygunluğu ile de cok yakından alakalıdır.
Öncelikle hastanın genel sistemik durumunun elverişli (diabet,kanser,periodontal rahatsızlık ve benzeri problemlerin ) olup olmadığı incelenir. Eğer uygun ise radyolojik bulgularla desteklenen klinik durum ve bu duruma engel olmayacak düzeyde sistemik rahatsizliklarin varlığı söz konusudur.Biraz açmak gerekirse hekimlerimiz ilk olarak radyolojik açıdan kemik yapısını,yoğunluğunu,kemiğin dikey(vertikal) ve yatay (horizontal) yeterliliğini, sinus bölgesine komşuluğunu vs. incelerler.Yeterli kemik yok ise ek cerrahi işlemler düşünebilirler.Bulgular kabul edilebilir düzeyde bulunursa ağız hijyeni ve ağız çevresi dokuların uygunluğu incelenir.Tüm bu parametreler yeterli düzeyde ise hastamıza implant uygulanabilir demektir.
Tek diş eksikliklerinde diş olmayan bölgenin etrafındaki dişlere aşındırma yapmak suretiyle kron köprü tarzında protez yapmak gerekmemektedir.İmplant sayesinde sadece o bölgeye yapay kök uygulanarak çevre dişlere zarar vermeden eksiklik giderilir.
Arka sonsuz diye tabir ettiğimiz çoğunlukla büyük azı dişlerinin olmadığı ve bazen bunlara küçük azı dişlerinin de eşlik ettiği durumlar eskiden hareketli (kancalı) protez yapmayı gerektirirdi.Oysa implant sayesinde o bölgeye yeter sayıda implant yerleştirilmek suretiyle hastalarımız sabit protezin konforunu yaşarlar.
Yine benzer sekilde ağzında hiç diş olmayan hastalarımız eğer implant yapılmaya uygun fiziksel ve sistemik koşulları taşıyorlarsa daha stabil hareketli protez ya da sabit köprüler yapılmak suretiyle bu konforu yaşayabilirler